MAGISKT ENKELT LANTBRÖD

Alltså söndagar. Och då talar vi om lediga söndagar. Gårdagen var så härlig från början till slut. Var som att ladda på batterierna till max och energin har återfunnits. Startade morgonen med att prova baka ett lantbröd till frukost. Letade fram ett recept till hastigt. När man hittar ett med få ingredienser som man nästan alltid har hemma och som dessutom blir klart på ungefär en timme. Ja, då är lyckan gjord. Det bästa utav allt var att alla i familjen mumsade i sig det. Hemma hos oss är det nämligen väldigt vanligt att vi sällan gillar sammma saker. Framförallt har vi en fröken kräsen som i stort sätt aldrig äter samma som vi andra. Nä, inte ens bröd. Men det här blev det fem stjärnor av fem stjärnor av så det kommer jag garanterat göra flera gånger. Ska nog bli min nya lediga-helg-dag-tradition. Receptet har ni längre ner. Vilket fall så efter frukost tog vi på snickarbyxorna och åkte iväg för att både slänga skräp på soptippen men också för att inhandla mera jord. När vi kom tillbaka var vi ute i ett par timmar. Rev det lilla huset jag en gång byggt till barnen som inte längre varken används eller såg särskilt bra ut. Sedan drog vi fram pallar och byggde ihop två pallkragar. Så härligt att vara ute i det fina vädret och pyssla på.
 
 

RECEPT 1 bröd:

3 ½ dl vatten
1 pkt torrjäst
1 msk honung
1½ tsk salt
7-8 dl vetemjöl

Gör såhär:

1. Värm vatten till ca 37-40 grader. Jag kör lite varmare när jag jobbar med torrjäst.

2. Häll i det i en köksassistent eller bunke. Häll på torrjäst, honung och salt. Blanda runt och låt sedan stå i ca 5-10 min.

3. Häll i mjölet i omgångar och kör i bakmaskin tills det bildas en deg som släpper i kanterna.
 
4. Ta upp degen och knåda den några gånger. Forma den sedan till en "limpa" och rulla i mjöl. Låt den jäsa på bakplåtsklädd plåt under bakdug i ca.20 minuter.
 
5. Skär några snitt med en vass kniv och grädda i mitten av ugnen på 200grader i 15-20 minuter. Vill man få en krispigare yta kan man spreja degen med lite vatten.
 
Klart! Sedan är det bara att avnjuta riktigt gott nybakt bröd till frukost eller en god sallad.
Moms

Va gott det ser ut ditt bröd, måste prova att baka det, och så fint du dukar bordet, man ville sitta med och mysa.

Svar: Ja, det tycker jag du ska prova. Så enkelt och gott! Önskar så ni kunde sitta där vid bordet med oss. Hoppas vi snart kan göra det ❤️
Eleni Apostolakis