GRYTBRÖD TILL BRUNCH
Efter lite sovmorgon tog jag mig in till köket för att titta till min deg som kalljäst hela natten. Bestämde mig för att testa min nya gryta och göra grytbröd. Nu ska här bakas och göras mer från grunden när vi får tid. Både bra för plånboken, för oss själva då man vet vad vi får i oss men också för humöret. Hur kul är det inte att se hur man kan göra saker så enkelt på egen hand? Medan brödet gräddades så passade jag på att ta en promenad i härligt väder. När jag kom tillbaka så hade min mamma kommit över för att hälsa på. Det blev en väldigt sen frukost eller snarare brunch för oss alla med det nybakade brödet som hade en riktigt krispig skorpa. Gott. Ska helt klart testa göra fler varianter. Helst varje vecka.
Förutom att det tar tid då brödet ska kalljäsa så var det här så otroligt enkelt och bra recept så jag tänker att jag måste dela med mig utav det.
INGREDIENSER
10g jäst
1 msk salt
1 msk honung
5 dl kallt vatten
10 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt saltet och häll på honungen. Häll på mjölet lite i taget under omrörning. Jag körde det i bakmaskin på låg hastighet. Degen ska bli klibbig som tuggummi. Men kör den rätt så länge. Ca.10minuter om det är för hand, jag tog någon minut mindre när jag körde den i bakmaskinen på medelhastighet. Strö över lite mjöl på degen och plasta in skålen/bunken för att sedan ställa i kylen. Där ska den stå 12-15 timmar, men gärna längre. Jag gjorde alltså degen på kvällen före och gräddade den sedan morgonen efter.
Värm gjutjärnsgrytan ca.15min i 250 grader. Ta ut grytan och häll över degen för att sedan grädda den med locket på i 30minuter. Ta sedan av locket, strö lite mjöl på degen och sänk värmen till 225grader. Låt den gräddas ytterligare 20-25 minuter. Tadaa. Klart!
Det var så gott 👍😀!