FRUKOSTSTUND

Att baka bröd flera gånger i veckan har blivit mitt nya. Jag testar mängder av olika recept och allt har hittills gått hem hos hela familjen. Ja, dom börjar faktiskt bli så bortskämda att barnen knappt äter något annat bröd än det jag själv bakat. För att variera alla sorters vetemjölsbröd så gjorde jag ett grötbröd för lite mer än en vecka sedan, trodde inte att det skulle bli så populärt som det faktiskt blev. Ungarna älskade det! Trots att det innehöll mest havre och råg. Och så himla mycket bröd blev det också så det räckte nästan hela veckan. Igår kväll ställde jag mig och gjorde limpor av rågsikt. Även kallat Morgonlimpor. Det fick kalljäsa i kylen under natten och imorse var det dags att gräddas. Mums! Så himla saftigt och gott det blev. Så jag passade på att duka fram en god frukost till mig och lilla H när Maya hade gått till skolan. En täppt näsa har jag hemma med mig idag. Med största sannolikhet har hon pollenallergi då det är samma visa varje år. Så nu väntar vi på att få en tid till att göra pricktest och under tiden behandlar vi med nässpray för allergi och så måste ju även det där covidtestet göras för att hon ska få gå tillbaka till skolan. Hade det varit mer "normalt" skulle man inte behövt vara hemma för det här lilla, men nu är det ju som det är och barnen får inte komma till skolan med allergiska besvär förrän medicineringen gjort märkbar skillnad. Livet alltså. Måste pollen slå till så hårt när det bara är några veckor kvar till skolavslutning? Jag själv är otroligt påverkad av det också. Så himla jobbigt. Våren är en favorittid på året men det är synd man ändå måste "kämpa" sig igenom den samtidigt.
 
 
Här kommer receptet på morgonlimporna.
 

3 st

50 g jäst
8 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
15–17 dl rågsikt (kan bytas ut mot vetemjöl)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Spola upp 15 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner degbunken för att jäsa (den jäser snabbare i det varma vattnet) i ca 30 min. Lägg en tallrik ovanpå bunken som lock.

2. Dela degen i 3 lika stora delar.

3. Forma degbitarna till längder (lika långa som kortsidan på din ugnsplåt). Rulla dem i lite vetemjöl och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda limporna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna på ett galler.

 

Vill man kalljäsa de så skippa jäsningen ovan och forma direkt till tre limpor som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över och låt ligga i kylen under natten. Ta sedan fram de medan ugnen värms och sedan bara in för gräddning.

Mimmi

Du får det att låta så enkelt och lustfyllt att man blir så inspirerad! Vilken fin start på dagen att få sitta vid det frukostbordet...

Svar: Åh vad kul! Det är faktiskt inte särskilt komplicerat heller. Har kommit på det nu när man väl är i gång. Det går faktiskt undan och belöning ger det så mycket :)
Eleni Apostolakis