Graviditetsvecka 34

O n s d a g  och vi välkomnar v.34. Bakifrån syns det inte alls att jag är gravid, framifrån kan man fortfarande ana en midja men från sidan, ja där står magen verkligen rakt ut som om jag svalt en fotboll. Naveln putar ut som en knapp mitt på magen men fortfarande inga bristningar eller någon hormonrand i sikte.
 
T r ö t t h e t e n   är ett faktum. Större än någonsin. Skyller inte enbart på mitt låga blodvärde utan nu har jag dessutom pollen att brottas med och till viss del kan säkert tröttheten komma även av att jag äntligen kan slappna av nu när jag gått på ledighet. Allt gör nog sitt, men det spelar inte lika stor roll nu eftersom jag kan vila på ett helt annat sätt. Vilket är så himla skönt även för min foglossning. Jag har väldigt ont i ena ljumsken och ner i benet så jag vaknar varje gång jag rör på mig under natten och värst är det att komma ur sängen på morgonen. Men förutom det så känns det ganska bra i kroppen nu. Ibland ilar det till ordentligt från bäckenet och enda ner i låren men det hade med att bebisen ligger så lågt med huvudet nedåt sa barnmorskan tidigare i veckan. Allt är som det ska trots många förvärkar varje dag, men jag törs säga att jag mår bra och känner mig väldigt glad. Allt fler tankar kring förlossningen och att vi snart är en familj på fyra har börjat dyka upp ♥
 
 
D a g e n s   m a g e  ♥
 
Barnet

Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Vikten är uppe i ungefär 2,3 kilo och längden i 46 centimeter.

De flesta barn som föds efter vecka 34 klarar sin andning bra och klarar sig utan kuvös. Men de är fortfarande ömtåliga och behöver oftast hjälp att hålla värmen och få i sig näring.

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden!

 

Mamma

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig neråt. De kommer regelbundet och ökar i intensitet och varar längre än sammandragningar. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare.

Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.

 

6