ATT LEVA MED EMETOFOBI

Ivrig tjej som var uppe kring fem och lekte för sig själv på rummet. Redo att när som helst hoppa i kläderna och äta frukost. Det var dags för klassfoto idag och Maya var så laddad för att gå till skolan. Jag älskar att se hur bra dom trivs och hur roligt dom har det på respektive förskola/skola. Men så kommer vi till det mindre roliga - alla sjukdomar. Jag hanterar nästan vad som helst utom magsjukan. När det nu ryktas via min tjej att barn kräkts på skolan kämpar jag som tusan för att hålla ångesten borta. Att leva med emetofobi är fruktansvärt, något jag fightas med dagligen och har gjort nästan så långt jag kan minnas, men som förvärrats ofantligt mycket sedan jag fick barn. Bara det att jag ens vågat bli gravid och fått barn är helt otroligt men också den största vinsten. För visst fanns många tankar att överväga redan i den frågan. Jag hatar det verkligen så himla mycket! Hur mycket det tar över mitt liv i allt det vardagliga, att jag ens ska behöva tänka på det varje dag året om men med störst skräck under hela hösten och vintern. Kanske är det därför jag har så svårt för årstiderna, det förknippas för mycket med min ångest. Jag vill inte att hela min kropp ska reagera som om jag håller på att dö så fort jag hör att någon kräkts, ser någon som kan tänkas må illa eller något på backen som kan tänkas vara spya eller vad det än kan vara som har med det att göra. Hur kan man vara så livrädd för något? Känslan är ungefär densamma som att jag bara går och väntar på att vilken minut som helst bli skjuten. Det låter kanske brutalt men det är precis så jag lever. I perioder går det bättre och tankarna kommer inte upp lika ofta varje dag, men dom finns alltid där. Jag vet med mig att jag kommer att få kämpa som tusan för att fungera som vanligt enda fram tills det blir sommar igen. Jag måste för min familj, för att inte dom ska behöva bli påverkade utav det. Jag ger mig inte och jobbar på saker hela tiden för att jag ska hantera det bättre, inte bara med mitt skal utåt, utan även för att jag ska kunna njuta av livet och få må bra.
4
KIKKI

Lider med dig! Jag tycker också det är så hemskt att kräkas och hatar magsjuketiderna. Det känns som att jag har kommit en bit med detta när man faktiskt har fått utsätta sig för att ha magsjuka när Albin har dragit hem det från dagis och skola, så jag vet ju att det inte är "Så farligt" men jag får ändå jätteångest när jag hör ordet magsjuka. Jag har aldrig riktigt förstått mig på de där som kräks på fyllan liksom, det har jag gjort en gång, första fyllan, och sen aldrig mer men det beror ju på att jag HATAR att kräkas, så jag skulle aldrig utsätta mig för det i onödan. Kram på dig!

Svar: Nä, förstår dig precis. Men vad skönt att höra att du känner att det gått framåt och rädslan minskat. Det är så otroligt jobbigt behöva vara så här. Det spelar ingen roll hur medveten jag är om att det inte är farligt, det går över och man blir bra igen. Men det hjälper inte min kropp på hur den reagerar vilket fall. När våra barn blev magsjuka i Maj förra året (typ första och enda gången hittills, peppar, peppar) så blev jag förstörd utav det att jag inte kunde äta på nästan en vecka, trots att jag var frisk, tappade 5kg på tre dagar, sov så fort jag fick möjlighet till att göra det. Men ändå tog jag så klart hand om barnen och var där trots att känslan i kroppen var att jag snart kommer att dö. Det är så starkt och hur mycket jag än försöker peppa mig och tvinga mig till att ta hand om situationen så lider jag som mest alla andra dagar om året bara för att jag går och väntar på att det ska hända igen. Och så kan det inte vara meningen att det ska vara! Fy. Men jag hoppas ändå att jag kämpat mig igenom den värsta ångesten och kan försöka njuta av alla våra friska dagar utan att behöva oroa mig varje minut. Heja dig! Och härligt att höra att det går att ta sig igenom det. Kram!
Eleni Apostolakis

Emmelie - mamma till två och ssk-student.

Åh jag lider ju av samma grej- De där orden du nu skrev skulle lika gärna kunnat vara jag. Jag får också panik när det ryktas om det, när jag mår illa, när barnen blir sjuka så kan jag knappt ta hand om dom. Tyvärr har ju lite av min rädsla gått över till Ebba, något jag verkligen inte önskar någon. Jag har sökt hjälp nu, men väntar fortfarande på en tid och ett första möte. Vi får peppa varandra. Kram

Svar: Förstår dig precis. Är också rädd det gått över på Maya. Förra året efter att hon hade haft magsjuka i Maj så vart hon livrädd. Jag kände igen exakt den paniken så fort hon hörde att någon hade mått dåligt eller hon själv fick minsta lilla ont i magen. Fick då ångest över att jag skulle påverkat henne trots att jag verkligen gör allt mitt bästa för att inte visa någonting inför barnen och aldrig prata om att det skulle vara "farligt". Nu är det så pass länge sedan hon var dålig så hon minns det knappt och verkar därför inte alls visa någon rädsla längre. Det är jag glad för och hoppas det får fortsätta vara så. Man önskar verkligen ingen det här! Vad starkt och bra gjort av dig att söka hjälp. Jag borde verkligen det jag med men har intalat mig så djupt själv att det inte är någon som kan ta mig ur det här utom jag själv. Jag hejar på dig! Berätta gärna hur det går och hur det känns. Kram!
Eleni Apostolakis

Mia

Skönt att höra att det finns fler! :)
Jag är också sjukligt nojig över den här skiten så fort hösten börjar närma sig. Så pass nojig att jag har handdukar i garderoben i sovrummet där de aldrig annars är, och en liten hink under sängen. Som tur är, har barnen fått det väldigt sällan, och jag har faktiskt klarat mig undan alla gånger. Men de få gånger det hänt har det kommit på natten och därför känner jag mig liiiite lugnare av att vara "beredd": Speciellt när man är ensamstående och inte har nån att stödja sig på.
Jag jobbar ju bara med säkerhet april-november i min bransch och faktiskt kan det var ganska skönt att kunna ha barnen hemma helt om jag hör att det går på dagis. Frågan är bara hur gamla barnen ska bli innan man vänjer sig? Om man nånsin vänjer sig?! :/

Svar: Fy, förstår dig precis. Hinkar ger mig ångest så jag stoppar dom helst längst in i något skåp jag slipper se dom. Men vill ändå ha koll. Brukar också haft Maya hemma när det gått magsjukor på förskolan, men hon har ju knappt gått annars heller eftersom jag haft både barnen hemma sedan Hanna föddes. Alltså i över två år. Men nu är vi i full gång med förskola igen så nu kommer man tillbaka till det här. Jobbig period som ligger framför nu. Men håller tummarna att vi ska slippa. Du gör det hur bra som helst ensam!
Eleni Apostolakis

Anonym

Hej! Har också haft denna fobi sedan jag var barn o haft denna i över 30 år. Har två barn så har ändå varit stark o blivit med barn, blev dock inte illamående vid någon av graviditeterna, hade kanske varit bra men det vet jag naturligtvis inte. Mina barn får nu mer magsjuka än när de var på förskolan då jag hållit dem hemma. Numera är dem skolbarn o jag jobbar heltid så då är dem mer utsatt. Mina kräks i 12 timmar i sträck. Har alltid varit mitt i magsjukorna men ändå blir man inte bättre men det är för att jag själv intw alltid drabbas av magsjuka. Kan dock inte äta när det är magsjuka hemma och tappar flera kilo i vikt. Nåt botten med den här fobin. Ska nu förhoppningsvis få en terapeut som kan hjälpa mig att klara vardagen något bättre. Den ständiga ångestpåslag är uttröttande. Jag förstår hur du har det! Hoppas på en ljusare framtid med denna fobin.

Svar: Tack för att du delar med dig. Förstår precis hur du har det. När någon i familjen mått dåligt och kräkts är jag likadan. Tappade 5kg på tre dagar på min redan ganska lilla kropp och kunde inte äta på en vecka trots att jag själv egentligen inte var sjuk. Det är fruktansvärt jobbigt att leva med den här fobin! Jag önskar dig all lycka till med att bli bättre med hjälp av terapeuten!
Eleni Apostolakis